Restoran Kokularının Tüketiciler Üzerindeki Etkisi

Restoran Kokularının Tüketiciler Üzerindeki Etkisi

Ortama uygun olarak gerçekleştirilmiş profesyonel restoran kokulandırma çalışmaları, son dönemlerde oldukça önemli gelişmeler göstermektedir. Restoran ortamına uygun olarak kullanılan marka kokular, tüketicilerin durum, hal ve hareketlerini etkilerken restoranı tekrar ziyaret etme olasılıklarını artırmakta ve restorandan memnun ayrılmalarına neden olmaktadır. Özellikle de tüketim ve rekabet ortamının oldukça yoğun olduğu yiyecek sektöründe firmaların, işletmelerin ve restoranların müşterilerinin tekrar ziyaret etme olasılığını artırması oldukça önemlidir. Tüketicilerin ziyaret etme olasılığını artırabilmek profesyonel restoran kokulandırması yolu ile gerçekleştirebilmektedir.

Restorana Girdiğinizde İlk Olarak Kokuyu Hissedersiniz!

Kokuların tüketim sektöründe kullanımının önemli olmasının diğer bir sebebi de beynin kokuya olan yaklaşımından dolayıdır. Beyin, restorana girdiğinizde ilk olarak kokuyu algılamaktadır. Koku unsurunun en güzel yanı da beynin bu özelliğinden gelmektedir. İşitme, duyma, tatma duyularımıza kıyasla koku duyumuz, beynimiz daha hızlı tepki vermekte ve harekete geçmektedir. Bu nedenle ortamda bulunan işitsel ve görsel ögelerden önce koku alma duyusuna ağırlık verilmesi oldukça önemlidir. Restoranların girişinde profesyonel koku makineleriyle marka kokuların yayılımını gerçekleştirmek, kokuların yayılımını sağlamak ve müşterilerinize bu yol ile restoranınızı tanıtmak mümkündür. Ayrıca restoranınızda kullandığınız marka kokular sayesinde müşterileriniz tekrar o kokuyu başka bir ortamda hissettiğinde sizin restoranınızı hatırlarken tüketim ihtiyacı hissedecektir.

Restorana gelen tüketicinin restorandan beklentileri değişkenlik gösterebilmektedir. Kimi birey ortamın hijyenine, dekoruna, lezzetine ve çalışanlarının tutumuna dikkat ederken kimi birey de ortamda bulunan kokulara, renklere ve müziğe önem verebilmektedir. Bireylerin değişkenlik gösteren istekleri, restoranların çalışmalarına yön veren unsurlardır. Restoranlarında kurumsal kokulandırma çalışmalarına yer veren işletmeler, müşterilerinin zihinlerde oluşturmak istedikleri imajı kısa sürede elde ederken istedikleri farkındalığa da ulaşabilmektedirler.

Restoran Kokulandırmasına Özen Gösterilmeli!

Restoran kokulandırmasındaki en önemli unsur, tüketicilerin restoranı tekrar ziyaret etme olasılıklarını artırmak, restorandan memnun bir şekilde ayrılmalarını sağlamak ve tüketim oranlarını artırmaktır. Restorana giren bir tüketicinin içeri girdiği anda ortamda yoğun bir şekilde var olan kokuyu hissetmesi ve bu kokudan memnuniyet duymaması restoranı tekrar ziyaret etmesini zorlaştırabilir. Veya restoranla alakası olamayan bir ortam kokusunun kullanılması, restorana göre çok ağır veya hafif bir kokunun kullanılması da tüketicinin iştahında etkili bir durum yaratabilir. Bu tür unsurlar dikkate alınarak restoran kokulandırmasına gereken özen gösterilmeli ve tüketicilerin beklentileri karşılanmalıdır.

Gue’guen ve Petr’in çalışmasında, müşteriler için restoran kokulandırmasında iki farklı koku denenmiş ve araştırma sonucunda, lavanta kokusu bulunulan ortamda, tüketicilerin ortamdan daha sakin, huzurlu ve mutlu bir şekilde ayrıldıkları gözlemlenmiştir. Bu nedenle bazı kokulara özellikle dikkat vermekte fayda vardır. Bazı kokular tüketim alışkanlıklarını artırdığı gibi bazı kokular da bireylerin tüketim alışkanlıklarında değişimler yaratabilmektedir. Restoran kokulandırmasında önemli olan diğer bir husus da tüketicinin ortamı temiz ve hijyenik bulmasıdır. Ortamla uyumlu ve yoğun bir şekilde kullanılan lavanta ve biberiye kokularının restorana olan yorumları olumlu etkilediği ve müşterilerin ortamı hijyenik ve temiz bulduğu gözlemlenmiştir.