Ofis Kokulandırması ve Kurumsal Kokulandırma

Ofis Kokulandırması ve Kurumsal Kokulandırma

Genel anlamıyla ofis kokulandırması; ofis ortamına, ofisin mekânsal şartlarına ve firmanın çalışanlarından beklentisine göre şekillenen, uygun marka kokularla birlikte uygulanan, bir kokulandırma çeşididir. İnsanlığın beş duyu organından biri olan kokuya dikkat çekmek, bu duyunun önemini anlatmak ve bu duyuyu daha işlevli hale getirebilmek için çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar sonucunda genel olarak olumlu sonuçlara ulaşılmakta, kokuya istenilen dikkat çekilmekte ve bireylere kokunun önemi aktarılmaktadır. Yapılan bir çalışmaya göre, koku insanın duygularına %75 oranında etki ederken, insanların duygu ve düşüncelerini önemli ölçüde etkileyen bir duyu olarak önümüze çıkmaktadır.

OFİS ORTAMINDA KOKULANDIRMA NEDEN ÖNEMLİDİR?

Ofiste bulunan çalışanların yaptıkları işten memnuniyetleri, işlerini sevmeleri ve bulundukları ortamdan mutlu bir şekilde ayrılmaları birçok etkene bağlıdır. Bu etkenlerden biri de kokudur. Koku, diğer duyu organlarımıza göre daha geri planda kalsa da aslında hayatımızda fark etmediğimiz birçok işlev barındırmaktadır. Koku alma nöronları, insan beyni içerisindeki şartsız ve herhangi bir sorgulama olmaksızın harekete geçen nöronlardır. Bu nedenle, herhangi bir ortama girdiğinizde veya çalıştığınız ofise adımınızı attığınızda hissettiğiniz kötü koku, çalıştığınız ortam ile ilgili aniden zihninizde kötü düşünceler oluşmasına sebep olurken işe olan bağlılığınızda da azaltmalar yaşatacaktır. Bu nedenle ofislerde kullanılan ofis kokulandırmasının önemi bir kez daha vurgulanmalıdır.

Ofis kokulandırması, Türkiye’de özellikle son dönemlerde oldukça yaygınlaşmış ve gelişmekte olan bir alandır. Çalışanların iş hayatından beklentilerinin artması, iyi bir ortamda çalışma arzusu ve iş memnuniyetleri gibi birçok faktör, çalıştıkları ortam ve mekan ile ilgilidir. Ortam kokulu ve kokusuz iki farklı topluluğa yapılan ofis kokulandırması araştırmasına göre, kokulandırma yapılan ofis ortamında çalışanların verimliliğinin arttığı, daha istekli çalıştıkları ve işlerine daha çok bağlandıkları tespit edilmiştir. Çalışanların verimini artırmak ve sürekli gelişimlerini desteklemek günümüzdeki sektörlerin başlıca hedeflerindendir. Bu nedenle, sektörlerin ve firmaların ofis kokulandırmasına gereken önemi vermeleri, çalışanlarından beklentilerini alabilmeleri için çalışanlarının duyularına dikkat etmeleri gerekmektedir.

OFİS ORTAMINDA HANGİ KOKULARIN KULLANILMASI DAHA DOĞRUDUR?

Ofis kokulandırmasında kullanılan birçok koku bulunmaktadır. Ofis kokulandırmasında kullanılan kokulardan biri olan yasemin, bulundurduğu uyarıcı ve harekete geçirici kokusu ile çalışanlardaki çalışma motivasyonunu artırmaktadır. Diğer bir koku olan lavanta, çalışanların anksiyete ve streslerini azaltmakta aynı zamanda da yatıştırıcı bir etki göstermektedir.

Aynı zamanda, eğer ofis ortamınız sürekli müşteriler ağırladığınız veya müşteri kabul ettiğiniz bir ortam ise, müşterilerinizin ofisinizi tekrar ziyaret etme olasılığını, memnun bir şekilde ayrılmalarını, ofisinizin türüne göre tüketim aktivitelerini arttırmayı kokulandırma ile birlikte sağlayabilirsiniz. Müşteriler, birçok etkene dikkat ettiği gibi girdikleri ofiste de ofisin düzenine, hijyenine ve çalışanların müşterilere olan dikkatine ve nezaketine dikkat edeceklerdir. Bu nedenle ofisinize uygun bir kokulandırma kullanılması halinde, hem müşterilerinizi memnun ederken hem de çalışanlarınızı memnun etmeniz mümkündür. Şu durum unutmamalıdır ki, insanlar kokladıkları unsurların %35’ini, gördüklerinin %5’ini, duyduklarının ise yalnızca %2’sini hatırlarlar…