Koku Makineleri ve Kullanım Alanları

Koku Makineleri ve Kullanım Alanları

Koku makineleri, bulunulan ortamda hoş kokuların yayılmasını sağlarken bireylerin duygu durumunu da etkilemektedir. Ortama uygun kokulandırmanın sağlanması, esansın ortama uygun olarak tasarlanması ve makinenin bu esansın dağıtımını yapabilecek kapasitede olması oldukça önemlidir. Son dönemlerde, mağazalar, restoranlar, oteller, klinikler ve daha birçok işletme, koku makinesi kullanımına olumlu yaklaşmaktadır.

Koku Makineleri Hangi Alanlarda Sıklıkla Kullanılır?

Oteller

Yapılan araştırmalara göre, bireylerin otel odalarına girdikleri anda hoş bir kokuyla karşılaşması bireylerin daha sonra o oteli tekrar ziyaret etme olasılıklarını artırmakta ve mutlu bir şekilde ayrılmalarını sağlamaktadır. Yaz meyvelerinin güzel ve ferahlatıcı kokularının olduğu bir otelden kim mutlu ayrılmaz ki…

Mağazalar

Mağazalar, koku makinelerinin son dönemlerde en sık kullanıldığı alanlardan birisidir. Müşterilerinin tekrar mağazayı ziyaret etme olasılıklarını ve tüketim alışkanlarını artırabilmek için mağaza yöneticileri, koku makinelerini kullanmayı tercih etmektedir. Mağaza atmosferi ve mağazanın içerisinde bulundurduğu ürünler ile uyumlu olacak şekilde bir koku ve koku makinesinin tercih edilmesi, mağazalar için en doğrusu olacaktır.

Restoranlar

Hızlı tüketim sektörlerinden biri olan restoranlar için koku makineleri, restoran işletmecilerinin isteklerini karşılamakta oldukça önemli bir görev üstlenmektedir. Müşterilerin restorana girdiklerinde kötü bir koku hissetmeleri restoranı tekrar ziyaret olasılıklarını azaltabilecekken ferah, temiz ve sakin bir restoran havasını uyandıracak bir kokunun ortamda bulunması müşterilerin o restoranı tekrar ziyaret etme olasılığını artıracaktır. Narenciye ve bahar kokularının olduğu bir restoran, müşterilerin yüksek oranda tercih ettiği bir restoran olabilmektedir.

Ofisler

Ofisler, çalışanlar için en önemli alanlardan birisidir. Bireylerin vaktinin çoğunun burada harcadığı düşünüldüğünde ortamda rahat hissetmek en önemli unsur olacaktır. Yapılan araştırmalara göre, ofis ortamında kullanılan koku makinelerinin çalışanlarının çalışma heveslerini artırdığı ve sonraki gün işe mutlu geldiklerini tespit etmiştir.

Hastaneler ve Klinikler

Hijyen ve temizliğin en yoğun hissedilmesi gereken alanlardan biri olan hastanelerde, son zamanlarda kurumsal koku makineleri sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Yapılan araştırmalara göre, klinik içerisinde bulunan sakinleştirici özelliğine sahip kokular, bireylerin anksiyete ve gerginlik oranlarını azaltmaktadır.