Gece Kulübü ve Kumarhane Kokulandırması

Gece Kulübü ve Kumarhane Kokulandırması

Kurumsal kokulandırma çalışmaları farklı ortam, mekân ve alanlarda uygulanabilen çalışmalardır. Gece kulübü ve kumarhaneler de kurumsal kokulandırma çalışmalarının gerçekleştirildiği mekânlardır. Bireylerin daha çok etkileşim içerisinde olduğu, dans ve enerji gerektiren ögelerin yer aldığı, müşterilerin tekrar gelme olasılıklarını artıracak etkinliklerin bulunduğu gece kulüpleri ve kumarhaneler, son dönemlerde kurumsal kokulandırma çalışmaları ile ilgilenmektedir.

Günümüzde birçok gece kulübü ve kumarhane bulunduğundan dolayı haliyle rekabet ortamı da oldukça yoğundur. Bu rekabet ortamında mekânlarda yapılan farklılıklar, küçük dokunuşlar ve mekâna dair özel nitelikler müşteriler üzerinde önemli ve olumlu etkiler bırakmaktadır. Kokulu ve kokusuz ortama göre bireyler, kokulu ortamları tercih ederken ortamda bulunan kokunun ortam ile uyumlu olmasını da beklemektedir. Daha önceki yapılan araştırmalara göre, markaya ve bulunulan mekânın konseptine uygun olarak tasarlanmış, profesyonel kokulandırma makineleri ile uygulanan kokuların, müşterilerin duygu durumlarını etkilediği ve müşterilerin o ortamda daha çok vakit geçirmek istediği tespit edilmiştir.

Gece kulübü ve kumarhane gibi ortamlarda renk, müzik, sıcaklık gibi unsurların da koku ile uyumlu olması oldukça önemlidir. Ortam ile alakalı bir kokunun bulunması kişilerin duygu, ruh hali ve davranışlarını da doğrudan etkileyecektir. Kokular bulundukları ortamdaki bu olguları harekete geçirirken aynı zamanda bireylerin bu ortam ile ilgili belleklerinde ögeler oluşturmaktadır.

Yapılan Araştırmalar Bize Gece Kulübü ve Kumarhane Kokulandırması Hakkında Ne Gösteriyor?

Yapılan bir araştırmada gece kulüplerinde portakal, nane ve deniz kokusu kullanılmıştır. Daha önceki gece kulübü kokulandırmalarında ortamda genellikle sigara içildiği için daha ağır ve bastırıcı kokular kullanılmıştır. Bu yapılan araştırma sonucunda, gece kulüplerinde kokulandırma çalışmasının yapılması oldukça önemli sonuçlar doğurmuştur. Gece kulübünde dans eden bireylerin kokular ile birlikte daha fazla hareket etmeye başladığı, daha çok enerji harcadığı, gece kulübünde daha fazla vakit geçirdiği, müzikten daha çok hoşlandığı ve iyi bir duygu durumuna sahip oldukları ortaya çıkmıştır.

Kumarhane kokulandırmasında ise kumar makineleri üzerinden bir çalışma yürütülmüştür. Kokulandırma üç gün boyunca devam ettirilmiş ve önceki hafta sonu ile karşılaştırılmıştır. Ortamda koku bulunduran bir kumarhanede bireylerin kumar oynama miktarlarında %45’lik bir artış gözlemlenmiştir.