Farklı Mekanlarda Kurumsal Kokulandırma

Farklı Mekanlarda Kurumsal Kokulandırma

Kurumsal kokulandırma çalışmalarının önemi ve gelecekteki etkileri hakkında çoğu sektör farkındadır. Çoğu şirket veya marka kendi demografik ve çalışan yapısına göre imza koku tercih ederken kimisi de logoları gibi akılda marka kokuları tercih etmektedir. Bu tür özgün yaklaşımlar da şirketleri müşterilerin gözünde daha önemli bir konuma getirmektedir.  Kültürel farklılıkların, bulunulan ortamın ve çevresel şartların etkisi ile birlikte seçilen marka kokular şirketlerin artık en önemli yardımcısıdır.

Son dönemlerde kurumsal kokulandırma üzerine birçok araştırma yapılmakta ve önemli sonuçlara ulaşılmaktadır.

Son dönemlerde kliniklerde kokulandırma çalışmaları yaygın olarak uygulanmaktadır. Kokular ile hastaların kaygı, stres, anksiyeti gibi duygu durumlarında pozitif etkiler yarattığı ortaya çıkmıştır. Kokunun birey üzerindeki psikolojik etkileri üzerine incelemeler yapan Lehrner, Marwinski, Johren ve Deecke bir diş hekiminin kliniğine gelen hastalar üzerinde araştırma yapmıştır. Bu araştırmada farklı alanlarda diş rahatsızlığına sahip olan 200 farklı hastayla deney gerçekleştirilmiştir. Kullanıcılar ilk önce klinik kokulandırması ve müzik olmayan bir ortama sokulmuştur. Araştırma sonucunda, portakal ve lavanta kokularına maruz kalan hastaların hiç müzik veya klinik kokulandırması kullanılmayan hastalara kıyasla daha düşük bir anksiyete durumuna ve daha olumlu bir ruh haline sahip oldukları tespit edilmiştir. Hastalara mandalina ve portakal kokularının koklatılmasının ardından kadın hastalarda daha yüksek oranda anksiyete ve stresin azaldığı gözlemlenmiştir.

Otellerde rahatlama ve iyi vakit geçirme denildiğinde kokular verilen hizmet kadar önemli rol oynamaktadır.

Diğer bir önemli kokulandırma alanı olan oteller, misafirleri ile bağ kurarken iyi izlenim bırakmak isterler. Otellerde rahatlama ve iyi vakit geçirme denildiğinde kokular verilen hizmet kadar önemli rol oynamaktadır. Schmitt’in yapmış olduğu araştırma da bu görüşü doğrular nitelikte dir. Yapılan araştırmalara göre, kurumsal kokulandırma hizmeti alan otellerin daha çok tercih edildiği ortaya çıkmıştır.  Barsky ve Nash’in 140 turizm öğrencisiyle gerçekleştirdiği araştırmada da benzer sonuçlara ulaşılmıştır. Otellerdeki odaların belirli yerlerine imza kokular yerleştirilmiştir.  Oteli ziyaret eden öğrencilerin izlenimleri ölçülmüştür. İzlenimler sonucunda öğrencilerde toplamında 16 farklı duygu durumu meydana geldiği ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin kokulandırılan oda içerisinde birlikte kendilerini daha güvenli bir oda içerisinde hissettikleri; ortam kokulandırması olmayan odaları tercih etmedikleri tespit ediliyor. Otel kokulandırmada kullanılan otel konseptine uygun olarak tasarlanan marka kokular, otel misafirlerinin hoş bir ortam içerisinde konaklamalarını, memnuniyet duymalarını, ve tekrar ziyaret etme olasılıklarını arttırmaktadır.